Ilmu


Beramal dan Menyampaikan


Tuesday, April 10, 2012

STATUS BAHAYA DI LAMAN SOSIAL


dear readers.. reader maybe? idk.

zaman serba moden and maju ni.. adenye facebook and twitter and myspace and friendster and whatever it is, gunakan lah sebaik mungkin.. kalau buat status kat facebook tu beragak lah.. public kot.. though kau privatekan, but still public untuk tontonan umum kawan2 kau.. and kalau keluar kat wall kawan2 tentang status kau, tak de maknenya private.

elakkan lah buat status2 bahaya dalam social network tu.. nnt boleh harm korang jugak..kalau tak harm korang, harm family korang.. antara contoh2 status bahaya yang selalu korang tulis ;

"parents are away..hmm sorang2 duduk kat rumah besar ni"


"hubby i tak de kat rumah..lonely sangatt"




kalau ade kawan2 korang yang tahu memang rumah korang besar gedebak, ditambah pulak tak de orang kat rumah.. tambah lagi korang sorang je yang tingal kat rumah.. ditambah lagi niat jahat kawan2 korang, tak ke boleh dorang datang pecah rumah korang? lagi2 yang untuk perempuan.. (biasa mmg perempuan suke buat staus macam ni).. perempuan yang emosi terlebih.. apa die buat semua die nak bgtahu.. MASALAH.

status lain yang bahaya...

"dia curang dengan i"


"dia ada simpan perempuan lain"


"masalah rumahtangga mmg tak kan selesai selagi i dgn husband i tak bercakap"


"isyh, ingat die ni boleh tolong i buat chores. tapi..hmmmm"


to be honest, perempuan jugak..aku paling menyampah baca status mcm ni.. kenapa?

1) die mengaibkan suami die.. berdosa weyh seorang isteri mmbuka pekung di dada. mengaibkan suami tu berdosa..sebagai seorang isteri, kita kene jaga kehormatan dan kemuliaan suami..bukan menghebah2kan kesalahan suami untuk menjadi tontonan umum.. cuba bayangkan, apa perasaan si suami bile membaca komen2 dari kawan2 anda. fikirlah.

2) attention seeker. die ni suke nak attract orang dgn kisah rumahtangga die. kalau best mcm cerita romeo and juliet tak pe la jugak.. ni semua yang buruk2 je..

3) memalukan diri sendiri.. tadi die malukan suami die.. and secara tak lansung, die malukan jugak diri sendiri.. tak malu ke kamu wahai wanita menghebah2kan masalah rumah tanga kamu kepada orang lain? ya Allah.. sebagai erempuan, ade sifat malu..jaga lah maruah diri korang, suami and keluarga.. BERDOSA. mengaibkan suami itu berdosa dan menghina diri sendiri juga berdosa..

jangan jadikan laman sosial sebagai tempat mengumpat si suami/ isteri dengan kawan2 anda..

lagi bagus kalau korang letak " <3 " ke.. kau post artikel2 menarik untuk rumahtanga korang.. or whatever janji yang bukan mengaibkan siapa2.. kan suuuwwiitttt giteww...




yang lain, antaranya ialah post2 korang kat wall orang lain.maybe husband, or parents or your family..

"mak, tolong belikan iPhone 4S 3 bijik"


"ayah, masukkan duet rm500 dalam akaun.tak de duet dah ni ha"


"abang, bawak balik aku punye spender kuning tu nanti"


"sayang, kat ikea ade sale up to 50% ... heeeee"


gile ape.. mesage tak boleh ke? cakap face to face tak boleh ke? gile ke? amek kau.. dah la tak beradab.. tak malu pulak tu.. kesian doe kat orang yang jadi mangsa.. semampu mana pon diorang nak bg kau iphone ke, nak masukkan duet or nak heret korang g ikea. tak payah la smpai post kat wall mcm tu.. message pon boleh kan..ke niat korang nak menunjuk? -.- annoying.. WHAT IF mak kau, ayah kau or husband / wife kau tak mampu nak bg apa korang nak? tambah stress bile tgok komen kawan2 yang lain.. stress tahu dok? so, berfikirlah..

normally perempuan yang suke buat status bahaya and post bende merepek2 ni.. sebab perempuan ade 9nafsu and 1akal. so, dari situ kite dah tahu dah kenapa perempuan selalu buat mcm tu... orang akan kata, pompuan tak berakal. LOL kalau tak nak orang kata kite mcm tu, so, jangan buat mcm tu..

sebagai perempuan, jagalah maruah. controllah perasaan.
:::pesanan kepada diri sendiri jugak.. ^^,

salam.





4 comments:

faten osman said...

'hari ini saya pakai spender belang'
bahaya tak status camni :p

fatinlea said...

jadi kesimpulannye agak2 la ape yang nak dikongsi ngan orang lain...:D

yang nak ditanye pun kene tgk gak.
eg : "ape tu menage a trois?" google sudeh. lol

farah said...

faten osman: bahaya..boleh buat org sangap.haha

lea: sape tanya mcm tu? tak senonoh..haha

farah said...

faten osman: bahaya..boleh buat org sangap.haha

lea: sape tanya mcm tu? tak senonoh..haha