Ilmu


Beramal dan Menyampaikan


Wednesday, August 29, 2012

sungguh sungguh lah kejar cita cita biar pun nampak gila.



assalamualaikum..

kat twitter tadi dah cakap nak story pasal impian. ni lecturer management masa sem 1 yang cerita. dan dia sendiri alami benda tu. so, aku ada jugak lah usha usha sikit pasal benda ni.


semua kita ade impian kan? ada nak pakai kereta mewah, ada nak rumah besar, ada nak jd doctor berjaya, and banyak lagi. semua tu kita kene usaha and berdoa lah kan. belajar sungguh2. tapi kadang kadang haruslah kita rasa penat dalam usaha nak capai impian tu. sedangkan iman pun turun naik, apatah lagi cita cita yg kadang kadang secara logik akal nya tak mampu kita capai. so, cuba cari cara nak naikkan semangat korang korang yg ada cita cita besar ni.




lecturer tu cakap, kalau korang nak pergi Paris, apa salahnya korang lukis gambar menra Eiffel tu, then tampal kat locker korang. so nanti, bila korang tengok je gambar Paris tu, korang akan jd semangat nak belajar and kejar cita cita korang tu.


sama jugak ceritanya kalau korang nak pakai kereta mewah kan. korang letak la gambar kereta mewah korang tu kat mana mana yg bila korang nampak, korang akan semangat gila.

mrs lecturer aku, kat dalam office dia ade paper yg dia tampal semua dia punya dreams and paling menarik, hampir semua dia punya dreams tercapai. and, dia sendiri lukis dreams dia tu.


*dia kata dia nak kahwin dengan boyfriend dia masa die study, and now, she's married to him.
*dia nak first car dia kancil, and dia dapat.
*dia nak kereta dia plat ******* (tak ingat) yg pasti nombor tu ialah tarikh diorang declare couple and tarikh diorang kawen, and dia dapat.
*dia nak jadi lecturer UiTM, so sekarang she is a lecturer in UiTM.

apa lagi eh? aku tak ingat sangat. aku sendiri tengok die punya kertas tu, die lukis gmbar husband die, die lukis gmbar die tgah mengajar. seriously aku tersangat kagum. mungkin juga ada nasib baik di situ.. tapi keinginan yg terlalu memuncak pon boleh jadi jugak.. kan kalau kita nak something tu, kita kene pasang angan angan and usaha sungguh sungguh?


then after die cerita cerita pasal tu, die pun tanya lah students dalam lecture hall tu secara randomnya. and dia tanya aku, apa cita cita aku. aku cakap aku nak kerja dengan Petronas bahagian financing and nak kerja kat twin towers. dan bertalu pujian.. auwww~~ *bajet gile*


then ade sorang budak laki ni ade keychain BMW kat pencil box dia. mrs lecturer pon meneka, "awak nak pakai BMW eh nanti? model apa?" 

then si jejaka ni cakap, "tak tahu lah madam. model paling latest nanti lah."

madam membalas: "kalau mcm tu, sampai bila bila lah awak tak dapat pakai BMW.''

nampak tak dekat situ, madam ni suruh kau specific kan cita cita tu. so, barulah cool.eh?

maksudnya, ade lah tujuan dalam hidup. apa aim kita. hidup wajiblah ada aim. selain nak kumpul saham akhirat, dunia jangan dilupa. dua dua kene stable. senang di dunia, senang di akhirat. insyaallah.


and masa camp yg kelas sebelah anjurkan pon, (kelas sebelah mcm zaman sekolah) madam ni buat aktiviti ni. so, masa tu lah mereka mereka termasuk aku, tiba tiba pandai melukis. and dorang tampal kan kat dinding. so, semua orang dapat tengok dreams masing2. aku rasa tu aktiviti paling best di samping kau boleh kenal member member dengan sangat rapat. (and boleh gelakkan diorang jugak) :3


soooooooooo, lets draw you dreams! hiks mesti korang akan jadi semangat gila after this. trust me. aku pun ada jugak dreams aku. dah siap tampal tampal. lawa lagi.. :D tapi tak dilukis lah sebab aku ni tangan keras sekeras hati.haha tak pandai melukis, tampal tampal pon boleh. (:


and hope dreams come true! insyaAllah.






will be there soon. insyaAllah. (:



semoga berjaya kejar impian and cita cita. 





1 comment:

faten osman said...

impian aku tak besar
lepas degree dekat ump, aku nak apply biasiswa ump jugak untuk sambung master dan jadi lecturer di ump jugak

aku rasa aku dah melekat dengan ump :p

lagi, aku nak kawin gomi. kereta biasa je, kancil ke, viva ke (sebab aku tak reti bawa kereta besar. haha)